mandag 5. oktober 2009

Spilleliste: Manda' Morra Beats

I denne posten ser vi nærmere på en spilleliste med kule beats. Sjangermessig snakker vi hip hop, men la meg dra en klisje og si at alle som liker god musikk bør finne noe her de liker. Det er ikke nødvendigvis sant, men lista er i alle fall pakket med god musikk. Linker: Manda' Morra Beats i Spotify Manda' Morra Beats i Wimp (mangler 6 låter)

Introduksjon

Jeg har alltid satt pris på kule beats, være det seg i hip hop eller forskjellige former for elektronisk musikk. Når jeg hører gjennom nye hip hop-plater er det beats jeg først legger merke til, dernest hvordan vokalen fungerer som instrument, så teksten. Jeg har inntrykk av at dette gjelder flere enn meg, og har mistanke om at enkelte ikke hører på teksten i det hele tatt. Det er helt greit, spør du meg. Poenget er å få noe ut av musikken man hører på, og da trenger man ikke nødvendigvis alle detaljene. Dette gjelder for øvrig alle sjangre (hørte jeg noen nevne growling?). En utfordring ved å høre på hip hop er at sjangeren er bred, med latterlig mange plategutgivelser, myspace-sider, blogger, etc — noe som gjør det vanskelig å filtrere ut hva man skal høre på. Her kommer hip hop-kontaken min inn i bildet. Han er fanatiker (vert for et hip hop-program på studentradioen, hører så mange nyutgivelser han fysisk makter), og fôrer meg med musikk tilpasset min smak. Jeg får høre historier om hvordan plater ble til, hvem som har vært med og gjort hva, hvilke samples de bruker; masse info som gjør det mer opplevelsesrikt å høre musikken. Han er mitt filter til hip hop, og denne listen er mitt filter til stilige beats.

Trackliste

Listen er delt opp i fire seksjoner:
I. J Dilla
 1. J Dilla - Time: The Donut Of The Heart
 2. J Dilla - Geek Down
 3. Q-Tip - Move
II. The Alchemist
 1. Alchemist - Key To The City (ikke i Wimp)
 2. Alchemist - Keep The Heels On (ikke i Wimp)
 3. Alchemist - Follow The Dollar (ikke i Wimp)
III. Mindre kommersielt tilgjengelig
 1. Madlib - Toe Fat (Ghettozone)
 2. MF Doom - Kava Kava Root (ikke i Wimp)
 3. Madvillain - Strange Ways
 4. DangerDoom - Sofa King (ikke i Wimp)
 5. Oh No - Slow Down
 6. Oh No - Emergency
 7. Oh No - Ohhhhh
IV. Mer kommersielt tilgjengelig
 1. Nas - Made You Look
 2. The Notorious B.I.G. - Dead Wrong
 3. Organized Konfusion - Stress (ikke i Wimp)
 4. Jay-Z - Lucifer
 5. Santogold - Creator (vs. Switch & FreQ Nasty)
 6. RJD2 - Final Frontier

I. J Dilla

Det er først det siste året jeg har fått ørene opp for J Dilla. Det vil si, såfremt man ikke har levd i et musikalsk vakuum de siste 15 årene skal det godt gjøres å ikke ha hørt noe av det J Dilla har lagt sin gullhånd på. Men det er altså det siste året jeg har fått ørene opp for alt J Dilla har gjort, både som selvstendig næringsdrivende beatkomponist og som produsent. Om det skulle være noen tvil om mannens utbredelse og innflytelse, kan man sjekke diskografien og lese musical tributes på Wikipedia. På Wikipedia kan man også lese at mora til J Dilla sier at han hadde perfect pitch som 2 måneder gammel, at han begynte samle plater som 2-åring, og at han som tenåring bare satt på gutterommet og trente på å lage beats. Nå skal ikke jeg oppsummere resten av Wikipedia-artikkelen her; poenget er at J Dilla har musikalsk feel av en annen verden, noe som befester seg i musikken han lager. Rykte/anekdotebonus: En gang hadde det seg slik at J Dilla skulle lage noe for Erykah Badu. Hun var ikke helt sikker på om J Dilla var riktig mann for jobben, så de møttes for å slå av en prat og utveksle ideer. J Dilla (som har samla plater siden han var 2) sa til Erykah Badu: "ta en hvilken som helst plate fra samlinga", hvilket hun gjorde. Han la den på spilleren, og sa "sett stiften ned hvor som helst på plata", hvilket hun også gjorde. "Ok, brb mekke beats", sa J Dilla. 15 minutter senere var han ferdig, og resultatet ble til andresporet på Mama's Gun, Erykah Badu - Didn't Cha Know.

1. J Dilla - Time: The Donut Of The Heart

Denne og neste låt er fra plata som heter Donuts, 21 tracks á 1m30s, som ble utgitt på hans 32. bursdag, tre dager før han døde av sykdom. Hele plata ble laget på dødsleiet, og er en eksersis i kule beats, en slags siste kreativ eksplosjon han måtte få ut før han gikk i grava. Så å si samtlige spor på plata er brukt som samples av andre artister. Denne er blant annet brukt av The Roots som en hyllest til J Dilla (sistesporet på Game Theory). Denne låta er særdeles behagelig, med en rolig synth i bakgrunnen og sample av en gammel Jackson 5-låt. Gjør seg godt som førstespor på lista. Småfunky og rolig.

2. J Dilla - Geek Down

Denne låta er mer vill og upbeat, med en halvstressende alarmsynth som svaier i bakgrunnen, skarpe trommer, gitarvibbing, og vinylknitring.

3. Q-Tip - Move

Igjen samples Jackson 5, men denne gangen nesten til det ugjenkjennelige. En kort, kort loop holder en nerve gjennom store deler av låta, og små, oppkuttede samples av "ooh", "ah" og "keep movin'" skytes ut i forskjellige retninger med fantastisk presisjon. Q-Tip (kjent fra A Tribe Called Quest) rapper oppå med passende stemme.

II. The Alchemist

Det første som skiller The Alchemist fra J Dilla, er at alkemisten lever i beste velgående, og vi dermed kan forvente mer nytt materiale fra ham i framtiden. Ikke for det, J Dilla får creds på mange låter som kommer ut nå for tiden også, men vi kan ikke forvente at han kommer opp med flunkende nytt materiale. Det neste som skiller The Alchemist fra J Dilla er hudfarge. Førstnevnte er faktisk hvit, uten at det merkes på musikken han lager. Alchemist ble trent opp av DJ Muggs fra Cypress Hill, og har opp gjennom tiden jobbet med de aller største hip hop-navnene (Nas, Ghostface Killah, Snoop Dogg, Moob Deep, Eminem, etc). Foreløpig er ingenting av The Alchemist tilgjgengelig i Wimp.

4. The Alchemist - Key To The City

Her har vi en signatursound, med hengende synthsample, klare lyder, og mer oppspeeda overganger. Behagelig rapping av Prodigy fra Mobb Deep, og refreng av Nina Sky (som faktisk er to personer).

5. The Alchemist - Keep The Heels On

Signatursound igjen, fortsatt kul. Denne beaten brukes også i Raekwon - Surgical Gloves fra den nyeste plata Only Built 4 Cuban Linx 2 (som i følge meg er årets beste hip hop-skive).

6. The Alchemist - Follow The Dollar

Her er vi tilbake ca. 7 år lydmessig, med en helt av kroken stilig gangsterbeat. Bare å ta på seg ziphoodie og bange i takt med bøyd hode.

III. Mindre kommersielt tilgjengelig

Nå er det over på mindre kommersielt tilgjengelig musikk. Disse låtene er ikke nødvendigvis det man kaller undergrunnsmusikk, men av av ymse årsaker er det ikke musikk som spilles mye på radio eller får massiv medieoppmerksomhet. I likhet med de to første J Dilla-låtene i lista, er dette beatsentrisk musikk (i den forstand at det er beats som står i fokus, ikke hele låter). Og i likhet med J Dilla er samtlige av disse (med unntakk av DangerDoom) utgitt på Stones Throw Records, et indieselskap med rom for musikalske sprell.

7. Madlib - Toe Fat (Ghettozone)

Madlib er en forkortelse for Mind Altering Demented Lessons In Beats, noe som burde si sitt om hva vi får presentert her. Det er litt crazy og merkelig, hopper litt fram og tilbake, litt kaos, men Madlib syr det sammen på en måte som gjør at det passer fortreffelig. Denne låta er fra et konseptalbum kalt Madlib The Beat Konducta Vol. 1-2: Movie Scenes, et tredvetalls spor på under to minutter hver. Beatsentrisk, altså. Jeg skulle egentlig ha med noe fra plata Shades of Blue, men den fantes verken i Spotify eller Wimp. Madlib er en av de få (den eneste?) som har fått gå lov til å gjennom jazzplateselskapet Blue Note Records' arkiver og sample fritt.

8. MF Doom - Kava Kava Root

MF Doom er hakket mer sær enn Madlib; mer kaotisk og oppstykket, og mer merkelige samples og lyder i bakgrunnen. Det foregår litt av hvert her, uten at jeg riktig vet hva. Kult er det uansett. Foreløpig ikke tilgjengelig i Wimp.

9. Madvillain - Strange Ways

Madvillain er det som skjer når Madlib møter MF Doom (villain er et uttrykk Doom bruker flittig i musikken sin). Denne låta er mer tradisjonelt funky enn det MF Doom vanligvis kommer opp med, og mer tradisjonelt hip hop enn det Madlib kommer opp med. Kule samples igjen.

10. DangerDoom - Sofa King

DangerDoom er det som skjer når MF Doom møter Danger Mouse (som bl.a. har blandet The Beatles - White Album og Jay-Z - The Black Album til The Grey Album). Her rapper MF Doom på beats Danger Mouse har satt sammen ved å sample TV-serier på Cartoon Network. Interessant bruk av fele. Foreløpig ikke tilgjengelig i Wimp.

11. Oh No - Slow down

Oh No er lillebroren til Madlib, og jeg velger å ha intet mindre enn tre låter fra vedkommede, alle fra plata Dr. No's Oxperiment. Hele plata er instrumental, og er inspirert av tyrkisk, libanesisk, italiensk og gresk progrock og funk (kan man si progrunk?). Super-spennende beats, mye mer melodisk og harmonisk enn Madlib og MF Doom. Oh No er dessuten ute med en oppfølgerskive nå, denne gangen inspirert utelukkende av etiopisk funk). Lengtende beat som godt hadde passet til f.eks. Ghostface Killahs rapping.

12. Oh No - Emergency

Mer hissig beat, hvor man helt klart hører det tyrkiske elementet. For å følge opp storebror Madlibs filmscener: Jeg ser for meg at denne beaten kunne vært brukt som soundtrack til en scene hvor en hemmelig agent snoker rundt mellom boder på et tyrkisk marked/torg, gjerne filmet i et stalker-/stakeoutperspektiv.

13. Oh No - Ohhhhh

Litt spooky beat, høres nesten ut som den kunne vært laget av hjembyens Kompani 69.

IV. Mer kommersielt tilgjengelig

Her har vi mer kommersielt tilgjengelige låter som fortsatt har kule beats. Kommersielt tilgjengelig betyr altså at det er overhengende fare for at du har hørt låtene før, men de er fortsatt verdt en gjenlytt. De fire første minner meg om å kjøre rundt i Harstads gater, sittende i bilen til en kompis som verdsatte stereoanlegg og felger mye høyere enn ting som motor, kjørekomfort og jevnlig vedlikehold. Av kjedsomhet kjørte vi rundt i samtlige av byens gater og gjorde alt vi kunne for at vi ikke skulle bli assosiert med rånerne, som bare hang nede på kaia. Men musikk, det hadde vi. Og volum.

14. Nas - Made You Look

Første single fra God's Son. 2002 reprezent. Skikkelig klubbanger. Produsert av en Salaam Remi, som i senere tid har jobbet med Amy Winehouse. Sampler Incredible Bongo Band - Apache, som igjen covrer den akk så kjente The Shadows-låta.

15. The Notorious B.I.G. - Dead Wrong

Elskelig gangsterbeat fra den notorisk svære, med gjestevokal av Eminem.

16. Organized Konfusion - Stress

Bør være ganske kjent låt. Det som ikke er fullt så kjent er at den sampler The Paul Butterfield Blues Band - Last Hope's Gone, som er en meget behagelig blues-/soul-/funklåt. Foreløpig ikke tilgjengelig i Wimp.

17. Jay-Z - Lucifer

Klassisk Jay-Z-hit fra The Black Album. Samplen her er er ikke funk, men raggae. Max Romeo. Om du hører samplelåta vil du muligens kjapt legge merke til at "oi, dette er jo The Prodigy - Out of Space!", noe du har helt rett i.

18. Santogold - Creator (vs. Switch & FreQ Nasty)

Jeg elsker Santigold, og det var denne låta som fikk meg hooked. Så kul at den faktisk kommer med på denne lista.

19. RJD2 - Final Frontier

RJD2 er også en klassisk beatsorientert artist, selv om han ikke har den tunge hip hop-bakgrunnen som de andre på lista. Fin avslutningslåt.
«We're here, the show is over.»

3 kommentarer:

Mongofisk sa...

Kan jeg hive inn et forslag?
Antipop Consortium - Ping Pong, hærlig indierap med morsom og fengende beat. :)

Mongofisk sa...

Heh.. Litt gammel denne innså jeg.. Jaja, skitt, sangen er bra lell den.

Robin Skoglund sa...

Hive inn forslag i kommentarfeltet er bra, selv om det er gammel post. Jeg er bare glad for at noen kommenterer i det hele tatt :)

Legg inn en kommentar