fredag 16. oktober 2009

Spilleliste: Høstmørke

Høsten har utvilsomt meldt sitt inntog over det ganske land. Det er vått i gatene, trærne blir gule og røde, og folk får influensa og forkjølelse. Gjør dette noe med musikksmaken? Det vet jeg ikke. Jeg har i alle fall satt sammen en spilleliste med sanger som på en eller annen måte passer fint om høsten. Linker: Høstmørke i Spotify Høstmørke i Wimp (mangler 1 låt)

Trackliste

Total spilletid: 50m59s
 1. Jethro Tull - Bourée [3:46]
 2. Jeff Buckley - Dream Brother [5:26]
 3. Madrugada - Higher [4:47]
 4. Nirvana - Dumb [2:53]
 5. The Music - Alone / New Instrumental [5:35]
 6. Grizzly Bear - Central and Remote [4:54] (ikke i Wimp)
 7. Basement Jaxx - Gimme Somethin' True (feat. Jose James) [5:30]
 8. The Roots - Do You Want More?!!!??! [3:21]
 9. Seigmen - Ameneon [3:16]
 10. The Megaphonic Thrift - A Thousand Years Of Deconstruction [7:22]
 11. Opeth - Weakness [4:09]

1. Jethro Tull - Bourée

Fra Stand Up (1969): Jethro Tull er typisk skogsmusikk, soundtrack til en tur i marka liksom. Akkurat Bourée forbinder jeg mer med uteplassen Nedenom & Hjem i Harstad anno 2000-2001, mens det enda var mer en musikklinjeplass enn markeds-/bedriftsøkonomiplass. Utelivet var nytt og spennende (18 år), og denne låta satt stemninga for en varm og koselig kveld.

2. Jeff Buckley - Dream Brother

Fra Grace (1994): Jeg er ikke like inngarva blodfan av Jeff Buckley som enkelte andre jeg kjenner, men Dream Brother er rett og slett en praktfull låt, velskrevet og velspilt, med gåsehudgivende oppbygging.

3. Madrugada - Higher

Fra Industrial Silence (1999): Hva betyr Industrial Silence for din del? For min del er det sene høstkvelder i førsteklassen på videregående, og nordlys. Jeg tror det ble spilt som legge-seg-musikk hver eneste kveld i flere måneder. Higher er kanskje den mest dynamiske låta på hele plata, altså skjer det masse forskjellig i den, med oppbygginger, broer, helt nye partier, masse spennende. De første 12 sekundene — fram til der de går ned i stedet for opp — høres det ut som en hvilken som helst depperocklåt av et hvilket som helst band, men så er det bare overraskelser og nytelse hele veien ut. Apropos nordlys:

4. Nirvana - Dumb

Fra MTV Unplugged in New York (1994): Jeg ser Nirvanas MTV Unplugged in New York minst én gang i året, gjerne om høsten. Det gjør seg virkelig med litt cello på Dumb.

5. The Music - Alone / New Instrumental

Fra The Music (2002): The Music er er et band jeg snappa opp via broren min som studerte i Tromsø en stund. Engelsk altrock med dritbredt lydbilde, som ble hypa av NME på begynnelsen av totusentallet. Denne plata har vært en av mine favorittplater, og blir fortsatt spilt jevnlig, særlig som jobbemusikk. Denne låta kom ikke over før i dag(!). Den er nemlig ikke med på den versjonen av plata jeg har, men i Spotify var den der. Jeg har ikke klart å finne ut helt hvorfor, fordi den er ikke med i noen av de offisielle utgivelsene som listes på AllMusic eller Discogs. In any case …

6. Grizzly Bear - Central and Remote

Fra Yellow House (2006): Kompis kioskhyggelig nevnte denne plata her om dagen, og jomen har han ikke noe i det han skriver (om at det er ei fantastisk plate).

7. Basement Jaxx - Gimme Somethin' True (feat. Jose James)

Fra Scars (2009): Basement Jaxx ga altså ut ny plate i høst. Jeg liker den veldig godt, og har spilt seks av låtene flere titalls ganger allerede. Dette er en av de seks, avslutningssporet på albumet. Setter stemninga tidlig med regnlyder og seigsukkende «aaaAAAAAaaaah», og fortsetter fint med en hengende synth og klassisk Basement Jaxx-gitar. Det spes også på med en hel del andre lyder og snacks i kjent stil, men det fineste er likevel i mine ører refrengen/singalong-delen.

8. The Roots - Do You Want More?!!!??!

Fra Do You Want More?!!!??! (1995): The Roots får oppgaven å ivareta hip hopens gode navn og rykte på lista. Dette er et album jeg ofte hører på repeat dagen derpå. Blir skikkelig lun og avslappa og i godt humør av rolige, jazzkandiserte beats og morsom rapping.

9. Seigmen - Ameneon

Fra Ameneon (1993): En akustisk overgang vekk fra hip hop, servert av de gamle studentheltene Seigmen. Jeg skulle gjerne opplevd Seigmens storhetstid som student selv, men var som vanlig født 10 år for sent. Jeg skal egentlig ikke klage, vi hadde det moro med Slaver av solen, men det slår meg at jeg hadde fått mer ut av musikken om jeg hadde vært eldre. Nå er det heldigvis ikke for sent å høre seg opp igjen i ettertid, og i dag gikk det opp for meg at det eldste av Seigmen kan minne om Capricorns. Det stod mellom denne låta og et eller annet fra Ulvers Kveldssanger. Endte på Seigmen siden det fantes i både Spotify og Wimp.

10. The Megaphonic Thrift - A Thousand Years Of Deconstruction

Fra A Thousand Years Of Deconstruction (2009): The Megaphonic Thrift er et norsk band vi sikkert får hør mer av utover. De slapp nettopp denne EPen, og ble nylig plukket ut som en av de første til by:Larm 2010.
«Musikalsk redefinerer The Megaphonic Thrift grensene mellom støy og melodi, og befinner seg i et slags skjæringspunkt mellom pop, rock og shoegaze […]»

11. Opeth - Weakness

Fra Damnation (2003): Opeth får æren av å ebbe ut lista med nitriste synthklimpring og sørgelig vokal, men akk så fint. Avslutningssporet på den akustiske deppeplata.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar