søndag 11. oktober 2009

Spilleliste: Big Beat Bonanza

Jeg digger big beat, så jeg fant ut at jeg måtte sette sammen en spilleliste med kremen av kremen. Linker: Big Beat Bonanza i Spotify Big Beat Bonanza i Wimp

Hva er big beat?

Big beat kan best forklares ved å nevne et par artister: The Chemical Brothers, The Crystal Method, Fatboy Slim, Propellerheads. Vi er altså tilbake på den muntre delen av 90-tallet, fra Lillehammer-OL fram til da .com-bobla sprakk, sånn cirka. Muntert og mindless. Musikalsk snakker vi funky breakbeats (ikke helt plain 4/4-takt), med morsomme samples fra stilig 60-/70-tallsmusikk, samt diverse lydeffekter for å krydre lydbildet. Nettopp mindless er noe forståsegpåerne har kritisert, at big beat er neddumma electronica som ikke krever så mye fra lytteren, og at man fort går lei. Dette med å dumme ned er for øvrig noe som stadig dukker opp som tema. Lupe Fiasco f.eks. er en super rapper som sier sitt om saken i sangen Dumb It Down.

Big beat og nerding

Jeg har ikke den samme dance-innfallsvinkelen som de nevnte kritikerne hadde. For min del vil nok big beat alltid være assosiert med nerding. Som 11-12-åring falt jeg pladask for The Prodigy - Music for the Jilted Generation. Det at 'generation' var i platetittelen gjorde at jeg umiddelbart identifiserte meg med hele sjangeren. Dette var vår musikk, med en helt rå og opprørsk lyd som ikke kunne forstås av foreldrene. Vi kalte det bare techno, og det hørtes ut som de snakka direkte til oss gjennom datamaskiner. Så fikk vi den første Pentium-PCen hjemme. Music for the Jilted Generation stod gjerne på repeat i CD Player mens jeg rota rundt i systemmappene til Windows 95 og sletta ting jeg ikke burde. Året etter insisterte den ene broren min på at det var en god idé å installere Red Hat Linux 3 (og litt senere igjen: FreeBSD 3), selv om han studerte i Tromsø og ikke kunne drive daglig support. «Finn ut av det på egen hånd», sa han, og mumlet noe om man(1). Nevnte bror hadde også en respektabel samling ny musikk, som jeg flittig hørte gjennom hver gang han var hjemme. Her snappet jeg opp diverse big beat opp gjennom årene, og karret meg fram til lignende saker på dette nye Internettet. Big beat og lignende musikk har altså spilt en sentral rolle mens jeg har utforsket operativsystemer og lært meg å programmere, og jeg har ennå ikke klart å gi slipp på det. Muligens fordi jeg “dessverre” ikke var gammel nok til å være en del klubbkulturen hvor sjangeren oppstod.

Trackliste

  1. The Chemical Brothers - Block Rockin' Beats
  2. Propellerheads - Take California
  3. The Crystal Method - Keep Hope Alive
  4. Lunatic Calm - Leave You Far Behind
  5. Fatboy Slim - Kalifornia
  6. Junkie XL - Dance USA
  7. DJ Icey - The Push
  8. The Prodigy - Funky Shit
  9. Bentley Rhythm Ace - Bentley's Gonna Sort You Out!
  10. Lo Fidelity Allstars - Battleflag (ft. Pigeonhed)

1. The Chemical Brothers - Block Rockin' Beats

Det skal godt gjøres å få en bedre åpnerlåt enn denne. Følgende tekst om big beat er hentet fra last.fm:
«Big beat tends to feature distorted, compressed breakbeats at moderate tempos (usually between 90 to 140 beats per minute), acidic synthesizer lines and heavy loops from jazz, rock or 60’s pop. They are often punctuated with punkish vocals and driven by intense, distorted basslines with conventional pop and techno song structures. Big beat tracks have a sound that include: crescendos, builds, drops, explosions, crowd-inciting drum rolls, and whooshing sounds that pan across the stereo-field.»
Block Rockin' Beats har alt dette, og er å finne på det som etter min mening er det beste big beat-albumet, Dig Your Own Hole fra 1997. Trivia: Den drivende basslinja som går gjennom hele låta er veldig lik bassriffet i starten på Pink Floyds Let There Be More Light.

2. Propellerheads - Take California

Jeg ble først oppmerksom på Propellerheads på grunn av det iøynefallende motivet på platecoveret, og den småsære tittelen uten mellomrom. Denne låta er førstesporet på plata, og jeg var hooked fra første gjennomlytting. En annen låt fra albumet, Spybreak!, ble brukt som soundtrack i The Matrix (førstefilmen), du vet den klassiske skytescenen i lobbyen (foajeen?). Bass, funky breaks, forvrengte synther. Veldig big beat. Trivia: På Wikipedia kan man lese at Take California er den første sangen ble brukt i en TV-reklame for iPod.

3. The Crystal Method - Keep Hope Alive

Dette går også for å være en av de store big beat-hitene, selv om jeg forbinder den mer med tradisjonell techno. Låta har nok en fot i begge leire. Den kom ut som single et helt år før debutalbumet, og markerer sannsynligvis gjennombruddet til bandet. I likhet med Chembros og Propellerheads er The Crystal Method en duo. Det kan nesten virke som at å være en duo var nøkkelen til suksess i big beat-miljøet. Crystal meth er dog amerikansk, ikke erkebritisk som de andre. Trivia: Har blitt brukt som soundtrack i flere filmer, TV-serier og spill.

4. Lunatic Calm - Leave You Far Behind

«I wanna take you on a rollercoaster.» Slik starter låta, og om dette er premisset, må man kunne si at den oppfyller. Vi har igjen å gjøre med en britisk duo, og vi er igjen innom The Matrix (førstefilmen), fantastiske The Matrix (førstefilmen). Trivia: Har blitt brukt som soundtrack i en skokk av filmer, serier og spill.

5. Fatboy Slim - Kalifornia

Fatboy Slim er — sammen med andre på denne lista — en av artistene som virkelig definerer big beat. Denne låta er fra andreplata, You've Come a Long Way, Baby (1998), som har legendariske hits som Right Here, Right Now, The Rockafeller Skank og Gangster Tripping. Jeg valgte heller Kalifornia, som med sitt suggerende lydbilde er en av mine favoritter fra albumet.

6. Junkie XL - Dance USA

Junkie XL, eller JXL som han også kalles, er en nederlandsk fyr som kanskje er mest kjent for å gitt musikk til spill. Denne låta er det andre studioalbumet hans, Big Sounds of the Drags (1999), som ikke er strictly big beat, men Dance USA treffer tidens ånd. Trivia: I 2002 hadde JXL en megahit med en remix av Elvis' A Little Less Conversation, som ble til ifm. en Nike-reklame:

7. DJ Icey - The Push

DJ Icey er all about funky breaks. Albumet Essential Mix (2000) drar big beat mer mot trance, men denne låta er kul nok, og passer miksemessig perfekt mellom forrige og neste låt. Trivia: “Icey cut his teeth at the legendary EDGE nightclub in the mid-90s, and even persuaded The Chemical Brothers to play their first show Stateside there.”

8. The Prodigy - Funky Shit

«OH MY GOD IT'S THE FUNKY SHIT!» Det kan jeg skrive under på. The motherfucking Prodigy. Denne låta er strengt tatt mer techno enn big beat, men det holder i massevis til å være med på denne lista. Dette måtte i alle fall bli noe fra The Fat of the Land (1997). Jeg tror jeg kjøpte denne plata i Bergen på besøk hos den andre broren min. Det er i alle fall noe med platecoveret som vekker minner om discman og Kirkegaten.

9. Bentley Rhythm Ace - Bentley's Gonna Sort You Out!

Jeg hadde ikke hørt om Bentley Rhythm Ace før jeg begynte på denne lista, men denne låta var lista på AllMusic som en big beat top song. Spør du meg er den kanskje litt for rolig til å funke helt som big beat, men den er rimelig kool, og den funker fint mot slutten av lista.

10. Lo Fidelity Allstars - Battleflag (ft. Pigeonhed)

Lo Fidelity Allstars fenget meg på samme måte som Propellerheads. Begge platene var å finne i platasamlinga til brudern, og begge covrene lyste "plukk meg opp og spill meg!". Lydmessig er det heller ikke helt ulikt Propellerheads, men LFA har vokal, og spiller gjerne litt tregere. Uansett masse godlåter på begge platene. NB: Dessverre er ikke plata How to Operate with a Blown Mind (1998) å finne i Spotify, så man må ta til takke med den litt daffere versjonen fra Pigeonheds album. Det var her låta først ble utgitt, men LFA pussa den opp mye for sin egen plate.
Legg gjerne igjen kommentarer med tips til andre big beat-klassikere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar